Günce

Günce
SAVAŞA KARŞI OL!

3 Haziran 2007 Pazar

Orta Öğretim Başarı Puanı ( OBP )

ÖSS’ ye başvuracak her aday için, adayın mezun olacağı / olduğu okulun mezuniyet yılı ve diploma notu kullanılarak bir Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanacaktır.OBP okuldaki diploma notunun ,adayın okulunun diploma notları içindeki yerine göre değişerek, değeri en az 50, en çok 100 olacak şekilde hesaplanacaktır.

Kısacası OBP ‘yi etkileyecek en önemli etmen, sınava girecek öğrencinin lise yaşamı içindeki not ortalamasıdır. Not ortalaması ne kadar yüksek olursa sınav sonucunda alacağı ham puana eklenecek OBP o kadar yüksek olacaktır.

2006- ÖSYS ‘de OBP hesaplama yöntemi değiştirildiğinden, bu yıldan önce okullarından mezun olmuş adayların OBP’leri yeniden hesaplanacaktır. Yeni hesaplama yöntemine göre , bir okulda en yüksek diploma notuna sahip aday sayısı arttığı ölçüde bu adayların OBP ‘leri 100 puanın altına inecektir.

AĞIRLIKLI ORTA ÖĞRETİM BAŞARI PUANI ( AOBP )

Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplandıktan sonra, bu puanlar ağırlandırılarak her aday için üç tane Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP-SÖZ ,AOBP-SAY,AOBP –EA ) hesaplanacaktır.

OBP’lerin ağırlıklandırılmasında okulun son sınıf öğrencilerinin ilgili yılda elde ettiği ÖSS-SÖZ,ÖSS-SAY,ÖSS-EA puanlarının ortalamaları kullanılacaktır. 2007 yılında mezun olacak adayların OBP’lerinin ağırlıklandırılmasında kullanılacak ortalamalar ÖSS-SÖZ 1, ÖSS-SAY 1, ÖSS-EA 1 puanlarının ortalamaları olacaktır.

Ağırlıklandırmanın etkisi ile, varsa değeri 100 olan OBP değişmeyecek; ancak değeri 100’ün altında olan OBP’lerin değerleri okulun ÖSS başarısı oranında artacaktır.

Sonuç olarak, OBP hesaplanırken en büyük etmen öğrencinin tüm lise hayatındaki not ortalaması iken, AOBP hesaplanırken buna mezun olduğu / olacağı okulun sınav sonucuna göre başarısı da eklenmektedir.

Devrim

Hiç yorum yok: